Je kent dat vast wel: Je schildert bij een schilderclub. En bij die schilderclub moet je telkens weer iets verzinnen om te schilderen. Je bladert dus door tijdschriften. De Landelijk Wonen, de Ariadne, de Libelle, de Margriet of een kunsttijdschrift, je kent ze allemaal wel. Op zoek naar iets waar je een beetje schilderzin van krijgt. En in het begin gaat dat nog wel, dan zie je nog wel leuke plaatjes. Maar na het zoveelste stilleven of landschapje, bloempotje of strandtafereeltje raakt de zin er gewoon steeds meer vanaf. Wat moet je nú weer schilderen? Pfff… eigenlijk krijg je er steeds minder lol in. En echte vooruitgang boek je ook al niet, je schildert al jaren dezelfde dingen op bijna dezelfde manier. Je gaat je afvragen of je er wel mee door moet gaan. Eigenlijk best gek, want toen je net begon met schilderen had je er nog wel zo veel zin in.

Of je schildert niet bij een schilderclub, maar je schildert gewoon voor jezelf, thuis. Je hebt er de hele week al naar toegewerkt. Je bent die dag vrij, de was is weggewerkt, de administratie gedaan, geen afspraken gemaakt met vriendinnen en geen oppas(klein)kinderen aanwezig. Je bent er gewoon helemaal klaar voor. Je pakt je spullen bij elkaar, schilderkleren aan, ezel geïnstalleerd, doekje erop, muziekje op de achtergrond en… aan de slag! Wat gaan we schilderen? Uhh…. tsja…. Eerst maar even in een tijdschrift kijken dan. En voordat je het weet zit je de wekelijkse column te lezen, raak je verzeild in een verhaal over de jurken van Maxima en ben je de kruiswoordpuzzel aan het oplossen.

Zo herkenbaar en tegelijkertijd ook zo begrijpelijk. Heel veel amateurkunstenaars die ooit vol goede moed begonnen, worstelen hiermee. Eigenlijk mis je gewoon iets. En ik weet wel wat je mist. Je mist uitdaging en, daar is het grote woord: je mist INSPIRATIE! En die twee zijn enorm nauw met elkaar verbonden.

Denk nu niet dat ik daar nooit last van heb gehad. Natuurlijk wel, daarom herken ik het ook zo goed. Maar ik schilder al heel wat jaartjes en moet er bovendien mijn brood mee verdienen. Dat maakt je inventief in het zoeken naar oplossingen. En omdat ik jou ook graag een heerlijk uitdagend, inspirerend en zingevend schilderleven gun (want wat is er mooier dan dat?), deel ik een aantal van deze oplossingen heel graag met jou. Let op, daar komen mijn tips voor uitdaging en inspiratie:

1. Ga portretten schilderen!

Dat is gelijk ook de beste tip die ik je kan geven. Want: portretten zijn een uitdaging! Je hebt niet alleen te maken met uiterlijke kenmerken, maar ook met het karakter van je onderwerp en hun uitstraling. En daarbij moet het ook nog eens een mooi schilderij worden. Ik geef het je te doen. Dat is zeker niet simpel, maar wel degelijk goed te leren. Dat noem ik nog eens een uitdaging!

2. Ga op zoek naar mensen van wie jij een portret zou willen schilderen.

Ik weet zeker dat er alleen al in jouw directe omgeving heel veel mensen zijn waar je graag een mooi portret van zou willen schilderen. Je kinderen, je kleinkinderen, je man of vrouw, je vader, je moeder, je oma, een oom met een mooie kop of een hele lieve tante. Leuke neefjes of nichtjes. Misschien de buurkinderen. Of anders je hond of je kat, wat dacht je daarvan? Maar ook van mensen die je niet persoonlijk kent, bijvoorbeeld van een prachtige acteur of actrice, van een popster, je kunt het zo gek niet verzinnen. Als je goed kijkt, is eigenlijk bijna iedereen mooi om te schilderen! En iedereen weer zo heel erg anders! Je schilderonderwerpen zijn onuitputtelijk!

3. Ga naar een museum waar portretten hangen en ga op zoek naar het portret dat jou het allermeeste inspireert!

Bekijk dat portret nu eens goed, van heel dichtbij. Echt met je neus erboven op (pas wel op dat het alarm niet afgaat omdat je te dichtbij komt – mij al diverse malen overkomen, echt waar!). En kijk eens hoe die schilder bijvoorbeeld de neus heeft geschilderd, of de mond of de ogen. Welke kleuren heeft hij gebruikt? Zit de verf er dik op of dun? Wat heeft hij met de achtergrond gedaan? Hoe is de compositie? En bedenk wat je er zo mooi aan vindt, waarom raakt dat portret je meer dan de andere portretten die er hangen? Analyseer dat. Maak er desnoods een foto van. En ga dan thuis met die informatie aan de slag. Ga een portret schilderen en hang de foto van het portret uit het museum naast je ezel. Laat je erdoor inspireren bij het schilderen van je eigen portret. Doe dingen na, achtergrond, ogen, mond, neus, haren en kijk hoe dat uitpakt.

4. Kijk op internet naar portretten van bekende portretschilders uit het verleden.

Zoek bijvoorbeeld naar portretten van Rembrandt, John Singer Sargent, Ilya Repin, Sierk Schroder, Jan Sluijters. En zoom eens in op bijvoorbeeld de ogen of de mond. Kijk eens goed hoe deze geschilderd zijn, hoe hebben zij dit gedaan? Vergelijk verschillende schilders eens met elkaar en ga op zoek naar de schilder die jou het meeste aanspreekt. En bedenk waarom deze jou het meest aanspreekt. Wat vind je er zo mooi aan? De penseelvoering? De kleuren? De uitstraling? Zoek verder op internet naar portretten die ook die kenmerken hebben die jou zo aanspreken. Kijk naar de verschillende stijlen. Hang foto’s daarvan op in je atelier, werkkamer, zolder of waar je dan ook schildert, zodat je er vaak naar kunt kijken en je erdoor kunt laten inspireren.

5. Bedenk een onderwerp waar je een serie portretten van zou willen schilderen.

Series zijn altijd een enorme uitdaging en inspiratiebron. Je kunt overal series van maken. Zo heb ik eens een serie gemaakt van bekende Limmers, het dorp waar ik woon. “Limmers op het schildersdoek” noemde ik die serie. Met portretten van de plaatselijke bakker, de burgemeester, de schooljuffrouw etc. Maar ik heb ook eens een serie gemaakt van allemaal tieners (“2010-ers”), een serie van allemaal jongeren in de leeftijd tussen 15-19 jaar. Zo ontzettend leuk om te maken! Maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld een serie van muzikanten. Of van kleine kinderen. Of van acteurs of van leden van het koningshuis, of van je eigen kleinkinderen of van…. Vul maar in. Legio mogelijkheden!

Even wat ideeën om aan de slag te gaan en, nog veel belangrijker, om voorlopig aan de slag te blijven! Heel veel schilderplezier gewenst!