
Na de schaduwpartijen van de vorige keer, volgt nu de fase van de grove kleurpartijen. Heerlijk om nu met verf aan de slag te gaan!
Een van de belangrijkste dingen die je nu moet weten, is dat je de verf er vooral niet te dun op moet zetten! In de fase die hierna komt, moet je namelijk de verfpartijen in elkaar gaan werken en als je dan te weinig verf hebt, is dat erg lastig. Dus wees niet te zuinig en neem redelijk wat verf aan je penseel.
De lichtste partijen
We beginnen met de lichtste partijen. Kijk weer door je oogharen naar je voorbeeld en ontdek de allerlichtste partij, die ga je zo op het doek zetten. Als het goed is heb je deze de vorige keer bij het opzetten van de schaduwpartijen al het lichtst gelaten, dus daar heb je nu fijn houvast aan. Maar het is altijd goed om je voorbeeld(foto) steeds te blijven vergelijken met het portret dat je aan het schilderen bent!
Huidskleur mengen
Maar eerst moet je weten met welke kleuren je een huidskleur kunt mengen. Dat kan natuurlijk op heel veel manieren. Een simpele, maar wel erg doeltreffende manier is om uit te gaan van titaanwit en oxiderood. Voor de allerlichtste partijen meng je veel wit met een heel klein beetje oxiderood en naarmate de partijen wat donkerder zijn, meng je er wat meer oxiderood doorheen.
De allerlichtste partijen (niet de glimlichtjes)
Meng hiervoor een heel lichte huidskleur en probeer de kleur van die heel lichte huidskleur zo goed mogelijk als op het voorbeeld te mengen. Is het wat roze-achtig? Meng er iets karmijn en/of cadmiumrood door. Iets geler? Dan ietsje okergeel. Kijk weer door je oogharen naar je voorbeeld en ontdek die lichtste partijen. Kijk goed naar de plaats en naar de vorm van die partijen en zet de verf zo goed mogelijk op die manier op het doek. Zet de verf op een simpele manier op je doek. Laat ze gewoon ruw staan. Kijk maar even hoe ik dat heb gedaan op het voorbeeldportretje. Dan zie je dat het er nog ruw en vlekkerig uitziet. En dat is voor dit stadium precies hoe je het moet hebben. Het hoeft helemaal nog niet netjes uitgewerkt te worden, dat komt in een volgende fase. Je schildert nu gewoon precies wat je ziet, in de juiste kleur en de juiste toon.
Als je naar het voorbeeldportretje in deze Inspiratiemail kijkt, zie je dat de lichtste partijen aan de linkerkant van het gezichtje zitten, de linkerkant van de neus en de linkerkant van de kin. Ook zit er een lichte partij aan de rechterkant van het gezichtje, naast de neus. Verder naar beneden zit er een lichte partij aan de linkerkant van de hals en valt er ook aan de rechterkant van de hals licht. In het haar zitten ook lichte partijen, in het voorbeeld van mijn portretje aan de linkerkant van het haar.
Kleurnuances
In/naast die lichtste partijen zitten wat kleurnuances. Een kleurnuance is iets anders dan een toonverschil (licht/donker). Probeer die kleurnuances er ook goed én in de juiste toon op te zetten. In het voorbeeld van het jongetje zit er bijvoorbeeld ietsje karmijnrood en cadmiumrood door de lichtste huidskleur op het wangetje. Op de kin ook wat roze-achtigs etc. Voor de gevorderden: zie je wat koels? Meng er ietsje ultramarijn doorheen. Let wel op dat de tonen goed blijven, dus niet te donker of te licht worden! Zet de kleurnuances gewoon op een simpele manier met “toetsen” naast de andere partijen.
Als je alle lichtste partijen er helemaal goed in hebt zitten, dan is het tijd voor de middenpartijen. Zorg dat je aan de middenpartijen gaat beginnen als de lichtste partijen nog nat zijn.
In de volgende Inspiratiemail vertel ik je precies hoe je de middentonen erin kunt zetten!
Ben jij ook altijd zo aan het worstelen met een portret?
Of durf je er niet eens aan te beginnen?
Dan is mijn online cursus Portretschilderen iets voor jou!
Ik leer je in 10 inspirerende lessen en duidelijke video’s
een sprankelend en losgeschilderd portret schilderen!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.