ONLINE CURSUS PORTRETSCHILDEREN

De volgende fases van het portret
Na de opzet en de schaduwpartijen van de vorige keer, volgen nu de volgende fases! Heerlijk om lekker aan de slag te gaan en het portret al echt te zien “ontstaan”!
Een van de belangrijkste dingen die je nu moet weten, is dat je de verf er vooral niet te dun op moet zetten! In een van de volgende fases moet je namelijk de verfpartijen in elkaar gaan werken en als je dan te weinig verf hebt, is dat erg lastig. Dus wees niet te zuinig en neem redelijk wat verf aan je penseel.

Huidskleur mengen
Natuurlijk moet je weten hoe je het beste een huidskleur kunt mengen. Dat kan op heel veel manieren. Ik heb een heel simpele manier om dit te doen en die leg ik je in mijn cursus precies uit.
“Ben helemaal lyrisch van je lessen. Zo heb ik nog nooit les gehad.”

De lichtste partijen
We beginnen met de lichtste partijen. Kijk door je oogharen naar je voorbeeld en ontdek de aller-lichtste partij, die ga je zo op het doek zetten. Als het goed is heb je deze de vorige keer bij het opzetten van de schaduwpartijen al het lichtst gelaten, dus daar heb je nu fijn houvast aan. Maar het is altijd goed om je voorbeeld(foto) steeds te blijven vergelijken met het portret dat je aan het schilderen bent! Kijk goed naar de plaats en naar de vorm van die partijen en zet de verf zo goed mogelijk op die manier op het doek. Zet de verf op een simpele manier op je doek. Laat ze gewoon ruw staan. Kijk maar even hoe ik dat heb gedaan op het voorbeeldportretje. Dan zie je dat het er nog ruw en vlekkerig uitziet. En dat is voor dit stadium precies hoe je het moet hebben. Het hoeft helemaal nog niet netjes uitgewerkt te worden, dat komt in een volgende fase. Je schildert nu gewoon precies wat je ziet, in de juiste kleur en de juiste toon.
Als je alle lichtste partijen er helemaal goed in hebt zitten, dan is het tijd voor de middenpartijen. Zorg dat je aan de middenpartijen gaat beginnen als de lichtste partijen nog nat zijn.

Middentonen
Na de eerste opzet, de schaduwpartijen en de lichtste partijen, zijn we nu aangekomen bij de middentonen. De middentonen zijn de partijen die tussen de lichtste en de donkerste partijen in zitten.
Meng nu de kleur voor de middenpartijen. Als je de menging goed denkt te hebben gemaakt, zet hiervan dan een beetje op een plek in het portret naast een van de lichte partijen. Kijk dan of de verhouding tussen die lichtste en de middenpartij goed is. Pas indien nodig de middenpartij aan door hem óf wat donkerder óf lichter te maken. Zet vervolgens overal de middenpartijen erin waar je deze ziet. Je mag ze direct tegen de lichtste partijen aan zetten, maar ietsje ruimte ertussen mag her en der ook.

Donkerste partijen
Na de lichte en de middenpartijen is het nu de beurt aan de donkerste partijen van het portret. Als je de onderschildering er goed van toon op hebt gezet, zul je nu niet eens zo heel veel hoeven toe te voegen. Maar daar waar de partijen nog te licht van kleur zijn, zet je ze er nu donkerder op. Meng de verf voor de donkerste partijen. Zorg ervoor dat de schaduwpartij mooi warm van kleur blijft. Ik leg je in mijn cursus natuurlijk precies uit met welke kleuren je dit het beste kunt doen. Zet deze partijen op de plekken in het portret waar je ze ziet.
Vergeet niet om telkens weer goed door je oogharen te kijken om de juiste tonen (licht/donkertes) van de partijen goed te kunnen onderscheiden.
Het gaat nu nog niet om de details, maar echt alleen om de grote partijen.
Na deze fase, dus als je zowel de lichte, de midden- en de donkerste partijen erop hebt staan, zul je zien dat het portret al helemaal begint te ontstaan. Het is natuurlijk nog wat “grof” geschilderd, maar dat is voor deze fase (en mijn methode) juist ook precies de bedoeling. Het portret is als het ware “geboetseerd” met alle tonen en kleuren.
Zorg ervoor dat je pas stopt als je helemaal tevreden bent met de tonen en kleuren van alle partijen!
In de volgende fase gaan we de partijen in elkaar werken. Alle verf moet hiervoor nog redelijk bewerkbaar (nat) zijn.

In elkaar werken
We gaan nu de (nog natte) partijen die je in de fases hiervoor hebt opgezet – de lichte-, midden- en donkere partijen – op een losse manier in elkaar werken.
Wat heb je hiervoor nodig:
- Een lekker groot penseel met liefst “lossige” haren en redelijk zacht van structuur.
- Schildersmedium
- Een doekje om je penseel steeds droog te maken.
Wat je nu gaat doen, is op een gemakkelijk en losse manier de diverse, nog natte verfpartijen in elkaar werken. Houd continu je voorbeeld dicht bij de hand en bedenk voordat je een kwast op het doek zet, heel goed na wat je precies wilt gaan doen. Bekijk stukje voor stukje welk deel van welke partij je in elkaar wilt werken. En onthoud: probeer steeds hooguit 2x door zo’n partij heen te gaan met je penseel. Heel losjes. Spring daarna weer over naar een ander deel van het portret. Steeds weer kijken, steeds weer denken en steeds weer: heel weinig doen! Tussendoor elke keer je penseel goed schoon en droog maken. En daarna een klein beetje schildermedium aan je kwast, zodat de verf ook echt lekker en losjes meegenomen kan worden.
Denk erom dat je niet alle partijen helemaal “uit en in elkaar gaat poetsen”, maar dat je de partijen luchtig en losjes, slechts gedeeltelijk in elkaar werkt.
Het is helaas vrij lastig om dit in woorden goed uit te drukken. Uiteraard doe ik alles, dus ook deze stap, heel duidelijk en uitgebreid voor in de video’s van mijn lessen in de Basismodule Portretschilderen.

Detaillering
En dan zijn we nu aangekomen bij weer zo’n fijne fase van het portretschilderen: het detailleren en corrigeren.
Eigenlijk heb je al een heerlijk portret voor je staan, met alle lichte, donkere en kleurpartijen erin, vlotjes en los her en der in elkaar gewerkt. En nu mag je de detaillering erin aan gaan brengen. Eigenlijk: het nóg mooier maken!
Maar: wel heel voorzichtig natuurlijk! Want we willen natuurlijk niet over al die mooie partijen heen schilderen die we net met zoveel moeite hebben gecreëerd. We gaan daarom ook alleen die dingen doen, die echt noodzakelijk zijn. In deze fase gaan we de partijen die nog niet helemaal goed van vorm of van toon zijn, corrigeren. En dat proberen we op een zo simpel mogelijke manier te doen.
Werk zo je hele portret door. Ook kleur kun je op deze manier nog iets meer aanzetten of juist minder maken.
Beoordeel telkens weer of het zo genoeg is, of dat er nog wat meer moet gebeuren.
Houd steeds in gedachten dat de allerlaatste fase: de finishing touch, nog moet komen.

Finishing Touch
In deze allerlaatste fase van het portret gaan we nog een allerlaatste keer kijken of er nog wat heel kleine dingetje moeten/mogen/kunnen gebeuren aan het portret. Hiervoor moet je echt even afstand nemen van je portret en het met een frisse blik weer bekijken. De vragen die je jezelf nu met stellen zijn:
- Mist er nog iets essentieels aan de gelijkenis?
- Waar zitten de allerdonkerste donkertjes?
- Waar zitten de allerlichtste lichtjes?
- Zijn er nog dingen die mij storen in het portret?
Alleen die dingen gaan we nog doen. Als dat is gedaan, dan levert dat een portret op dat heel los is geschilderd, heerlijk spontaan en fris, behoorlijk treffend/gelijkend en lekker van kleur.

Zo werk ik mijn eigen portretten “in elkaar”
Zo doe ik dat…


Weet je gewoon al dat je mee wilt doen?
Heb je zin om ook aan de slag te gaan?
Ik heb je nu heel kort samengevat verteld wat de verschillende fases zijn van mijn methode voor het schilderen van een portret . Wil je de hele cursus volgen? Met veel inspiratie en duidelijke video’s waarin ik alles stap voor stap voordoe en laat zien? Schrijf je dan in voor de Basismodule van mijn online cursus Portretschilderen.
Ik neem je in de cursus aan de hand en werk alle bovenstaande fases door. Stap-voor-stap! Ik vertel je precies wat je moet doen, met welke kleuren en met welk penseel en doe je het, met je neus bovenop het doek, precies en uitgebreid voor.
“Chapeau, Esther!
Door jou heb ik een nieuw deel van mijzelf ontdekt.
Door jou ben ik trots op mijzelf geworden omdat ik vind dat ik best wel een mooi portret kan neerzetten.
Dank je wel, van harte!”
“Mijn nichtje zit al twee jaar op les en komt nog steeds niet verder. Ze wist niet wat ze zag met mijn portret. En dat allemaal door die goede lessen”
“Dankjewel Esther voor de geweldige cursus. Jij bent een geweldig lief en zacht persoon .Het is een feest om jou filmpjes te zien .
Dit jaar hoop ik er weer fris tegenaan te gaan en over een poosje de vervolg cursus te starten .
Een heel mooi en schilderachtig 2019 gewenst en dat wij met zijn allen nog maar lang mogen genieten van jou lessen.”
“Ik heb al heel wat cursussen gevolgd maar door jou krijg ik de meeste inspiratie. Mijn grote dank hiervoor.
Jouw manier van presenteren is zo puur. Jouw nonchalance, in de goede zin van het woord, opent in mij de losheid om te schilderen.
Ik ga me ook zeker voor de tweede module aanmelden.
Het schilderen maakt me gelukkig.”
???
“Je hebt me ook anders leren kijken,waar zitten de lichtjes de donkertjes, zelfs naar de tv kijk je anders, je blijft zoeken naar hoe zit dit of dat van de schaduw, hier word ik heel erg blij van, heel hartelijk bedankt daar voor, we gaan in 2019 weer gewoon lekker schilderen!”
“Je doet het werkelijk fantastisch, en ook bij jou spat het plezier ervan af, zelfs in het les geven”.
“Ik droom er zelfs ’s nachts van, wil nog heel veel portretten schilderen met goeie resultaten”.
“Ik ben nog maar pas met de cursus begonnen en ondanks ik nog geen streek op een doek heb geschilderd vind ik het nú al ontzettend leuk! Ik heb de lessen al 3x over gelezen, bekeken en bestudeerd. Wat ben je leuk Esther, en wat leg je alles helder en dui-de-lijk uit!”
“Hele fijne cursus met ontzettend goede aanwijzingen. Staan inmiddels 4 schilderijen te drogen, waar ik heel blij mee ben. En allemaal los geschilderd”.
“Wil je het ook leren, dan moet je deze cursus gewoon doen. Laagdrempelig, goede uitleg, positieve feedback. Ook de Facebook groep is heel fijn. Leren door ook van andere te zien!”
“Ik vind de cursus geweldig! Ik vind het een hele duidelijke uitleg met veel aandacht voor het mengen van de kleuren. En erg leerzaam.
Alles duidelijk omschreven en goede video’s erbij!! Je kan het rustig weer terug kijken en doorlezen. Mijn complimenten!
Ik vind de besloten Facebookgroep als extra ook erg leuk!Ik zou de cursus zeker aanbevelen!”
“Ik schilder al jaren, maar ben teveel een fijnschilder als het om portretten gaat. Wil zo graag los leren schilderen. Jouw uitleg en demonstratie zijn heel duidelijk en inspirerend! Volgende portret wacht al op de eerste penseelstreken. Dank je Esther!
Naast inspiratie, bruikbare handvatten, handige tips, handvat om losser te leren schilderen en schilderplezier heeft de cursus mij meer zelfverzekerdheid bij het schilderen gegeven.
Ik vind de cursus geweldig!”.
“Duidelijke verbale en visuele uitleg. Heel duidelijk doordat het zo stapsgewijs is opgebouwd. Het mooie aan de cursus is dat wat je leert op elk ander portret kan toepassen dat je wilt gaan maken.
Een toegevoegde waarde is dat je feedback krijgt van kunstenares Esther.
Ik zou de cursus zeker aanraden”
“Esther, ik heb veel aan je cursus! Zo leuk dat je zelf kunt bepalen wanneer en welk stuk eruit je wilt gaan lezen of kijken.
Ik gebruik het naast een cursus portretschilderen die ik volg.
En elke dag weer leuk om schilderijen van medecursisten tegen te komen op faceboek.
Heel leerzaam!”
“Ik schilder al mijn hele leven, maar deze uitleg en handigheidjes is voor mij een uitkomst, welke nog door niemand was aangegeven. Ik heb er zoveel enthousiasme door gekregen, terwijl ik op een dood spoor zat, met bloemen en landschapjes schilderen, is dit voor mij op dit moment een uitkomst. Uitstekende uitleg met heel veel geduld, mijn complimenten Esther!”