
We gaan nu de (nog natte) partijen die je in de fases hiervoor hebt opgezet – de lichte-, midden- en donkere partijen – op een losse manier in elkaar werken.
Wat heb je hiervoor nodig:
- Een lekker groot penseel met liefst “lossige” haren en redelijk zacht van structuur.
- Schildersmedium
- Een doekje om je penseel steeds droog te maken.
Wat je nu gaat doen, is op een gemakkelijk en losse manier de diverse, nog natte verfpartijen in elkaar werken. Houd continu je voorbeeld dicht bij de hand en bedenk voordat je een kwast op het doek zet, heel goed na wat je precies wilt gaan doen. Bekijk stukje voor stukje welk deel van welke partij je in elkaar wilt werken. En onthoud: probeer steeds hooguit 2x door zo’n partij heen te gaan met je penseel. Heel losjes. Spring daarna weer over naar een ander deel van het portret. Steeds weer kijken, steeds weer denken en steeds weer: heel weinig doen! Tussendoor elke keer je penseel goed schoon en droog maken. En daarna een klein beetje schildermedium aan je kwast, zodat de verf ook echt lekker en losjes meegenomen kan worden.
Denk erom dat je niet alle partijen helemaal “uit en in elkaar gaat poetsen”, maar dat je de partijen luchtig en losjes, slechts gedeeltelijk in elkaar werkt.
Het is helaas vrij lastig om dit in woorden goed uit te drukken. Uiteraard doe ik alles, dus ook deze stap, heel duidelijk en uitgebreid voor in de video’s van mijn lessen in de Basismodule Portretschilderen.
Ben jij af en toe ook zo aan het worstelen met een portret?
Of durf je er niet eens aan te beginnen?
Dan is mijn online cursus Portretschilderen iets voor jou!
Ik leer je in 10 inspirerende lessen en duidelijke video’s
een sprankelend en losgeschilderd portret schilderen!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.